Wat is dierfysiotherapie?
Dierfysiotherapie is gericht op problemen en klachten van het bewegingsapparaat, zowel bij pees, spier of gewrichtsproblemen. Fysiotherapie kan ingezet worden bij revalidatie na blessure, operatie, maar ook bij neurologische problemen of preventief in de vorm van sportbegeleiding. Samen met de eigenaar wordt er een behandelplan opgesteld, deze kan bestaan uit advies, oefentherapie, massage of mobilisatie technieken.
Bij gevonden problemen van het bewegingsapparaat zal er altijd contact worden opgenomen met behandeld dierenarts, voor overleg of eventueel aanvullend onderzoek. Voor fysiotherapie na blessure of bij een aandoening is een verwijzing van uw dierenarts wettelijk verplicht. Na het afronden van de behandelingen, zal er een rapportage overgedragen worden aan de dierenarts.
Vaak zijn er maar 3 tot 4 behandelingen nodig voor behalen van het gewenste resultaat.
Sinds 1992 mogen dieren via wettelijke bepaling behandeld worden met fysiotherapie. Dit mag alleen door dierenfysiotherapeuten die een gespecialiseerde opleiding voor dierfysiotherapie hebben gevolgd. Voor deze opleiding is een diploma van humane fysiotherapie verplicht. De meeste fysiotherapeuten voor dieren zijn aangesloten bij de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Ik ben aangesloten bij deze vereniging en volg hier regelmatig cursussen en trainingen.